miercuri, 11 februarie 2015

Un serial de vazut in familie ... Tom & Jerry- desenele copilariei mele

    In zilele noastre, cresterea si educatia copilului deseori sunt puse sub semnul intrebarii; parintii sunt nevoiti sa munceasca, programul lor de lucru fiind unul foarte aglomerat. De cele mai multe ori copiii sunt lasati la bunici in tot acest timp cat parintii lucreaza sau, in cel mai bun caz sunt lasati cu o bona.
    Dat fiind faptul ca nu oricine stie sa se ocupe de copil, sa il implice in jocuri creative, sa ii stimuleze capacitatea de adaptare la mediul inconjurator, sa ii distraga atentia de la "plans" cu o jucarie vesela, colorata, bonele, bunicii sau chiar si parintii uneori, apeleaza la cea mai simpla modalitate de a tine copilasul in frau, asezandu-l comod in fata televizorului la desenele animate preferate.
    Acest aspect niciodata nu a fost de blamat, ba chiar mai mult, desenele animate deseori contribuie la dezvoltarea creativitatii, competentelor si abilitatilor copiilor cu o conditie: sa fie potrivite varstei lor.
Din pacate, in ultimii ani, desenele animate difera de cele pe care le urmaream eu in copilarie.

In ce sens difera?
    Desenele animate tind sa imite incetul cu incetul realitatea (cruzime, batai, neintelegeri, razboaie) ceea ce pe mine personal ma dezgusta/infurie. Desenele animate in conceptia mea trebuie sa ajute la dezvoltarea intelectuala/de adaptare la mediu a copiilor si nicidecum sa impiedice dezvoltarea lor comportamentala.
    E de apreciat totusi, ca anumite posturi de televiziune tin cont de aceste aspecte si incearca sa difuzeze doar acele desene animate care nu au nici un fel de consecinta negativa in ceea ce priveste dezvoltarea copiilor, ba chiar mai mult sunt difuzate desene animate numai bune de vizionat in familie :) ( http://www.boomerang-tv.ro/ ).
    Daca tot am vorbit mai sus de aceasta alternativa de a stimula dezvoltarea creativitatii, competentelor si abilitatilor noi prin desenele animate, ar trebui sa vin si cu o propunere, nu-i asa?
Tom & Jerry este propunerea mea :). Aceste desene animate sunt perfecte pentru a fi vizionate chiar si in familie, nu au limita de varsta, te amuza indiferent de starea ta de spirit alaturi de copilul tau.
De ce consider eu ca aceste desene animate sunt de vizionat in familie?
    Goana dupa hrana, dorinta de a detine puterea in orice situatie ii face pe protagonistii acestor desene animate sa treaca printr-o serie majora de evenimente amuzante.
Dupa fiecare lupta "seculara" dintre acestia doi, castigatorul nu este mereu unul si acelasi, fiecare avand sansa sa detina puterea si sa faca demonstratii celuilalt in propria maniera. Indiferent de "ura" pe care si-o poarta soarecele si pisica, ati observat ca acestia sunt alaturi la bine si la greu, nu? :)
Aceasta ura nu nutreste in ei atunci cand oricare parte se afla la necaz, intr-o capcana. Se ajuta reciproc, uita de cele intamplate si cauta solutii. Acest aspect ajuta parintii sa le explice copiilor (consider eu) ce inseamna "prietenia adevarata"; faptul ca nu conteaza rasa, culoarea, nationalitatea, atata timp cat suntem cu totii oameni (in cazul desenelor animate animale) si reusim sa convietuim ajutandu-ne la greu.
    Un alt aspect care le poate veni in ajutor parintilor il reprezinta modalitatea de sabotare a planului (atat in cazul lui Tom cat si in cazul lui Jerry). Felul in care fiecare incearca sa saboteze planul celuilalt, capcanele pe care le inventeaza fiecare, nu fac altceva decat sa stimuleze copilul, sa ajute la dezvoltarea acestuia.
Desi inamici, acestia doi mereu ajung in situatii in care dau dovada de prietenie. Mi se pare un lucru extraordinar mai ales cand vine vorba de educatia copilului; sa vada ca ura nu duce niciunde, sa vada ca poti deveni prieten chiar si cu un "dusman" dar totul depinde de cat de maleabil e fiecare.
    Vizionand aceste desene animate, atat parintii au de castigat cat si odraslele lor. Pe langa amuzament, oferim educatie iar copiii dobandesc din placere capacitatea de adaptare la anumite situatii reale.


    Lista desenelor animate care ajuta la dezvoltarea copiilor si totodata lista desenelor animate bune de vizionat in familie, ar putea continua :). Pe http://www.boomerang-tv.ro/ desenele animate sunt foarte diversificate. Tom & Jerry este recomandarea mea, am copilarit cu aceste desene si m-as putea uita la ele fara incetare.
    Tin minte cum si mama mereu imi spunea: "Incepe Tom & Jerry, vii sa te uiti si tu???". Asta si la varsta de liceean se intampla :) si chiar si in ziua de azi cand sunt difuzate :).
    Sunt desenele copilariei mele... sunt desenele animate fara generatie.


Voi la ce desene animate ati indemna familiile sa se uite?

Pupici cu lipici! :*

Niciun comentariu

Trimiteți un comentariu

© AnytaGyo's Makeup
Maira Gall